Atenor este marele câştigător al tranzacţiilor de investiţii din 2021, încasând aproape 200 mil. euro din vânzarea birourilor Dacia One către Dedeman şi Hermes Business Campus către Adventum. Tot în 2021 Immofinanz a revenit pe piaţă şi a cumpărat fostele birouri BCR de pe Calea Victoriei.



Valoarea totală a investiţiilor imobiliare a ajuns la aproape 290 de milioane de euro în România în primele şase luni din 2021, în scădere cu circa 29% faţă de nivelul de 409 milioane de euro din prima jumătate a lui 2020, tranzacţiile în segmentul birourilor reprezentând aproximativ 66% din volum, arată Colliers în raportul de piaţă privind evoluţia pieţei imobiliare în primul semestru din 2021.
În ansamblu, primele şase luni ale lui 2021 au fost marcate în special de tranzacţii sigure de birouri care au implicat clădiri de birouri clasa A în zone renumite din Bucureşti, cu un mix de chiriaşi predominant internaţional. Mai mult de jumătate din volumele investite în prima parte a lui 2021 s-au concentrat pe trei tranzacţii mari de birouri.
Prima dintre ele a fost reprezentată de vânzarea clădirilor de birouri Campus 6.2 şi 6.3 de Skanska către S IMMO pentru 97 de milioane de euro şi a marcat un randament minim record pe piaţa locală, după criza financiară globală din 2008, de 6,75%, nivel depăşit ulterior în trimestrul trei al anului.
O altă tranzacţie importantă a fost realizată de Uniqa Real Estate, care a finalizat achiziţia clădirii de birouri The Light One din Bucureşti de la River Development, pentru 54 mil. euro. O altă tranzacţie notabilă a fost preluarea clădirii de birouri Bucharest Financial Plaza din centrul Bucureştiului de către compania austriacă Immofinanz, într-o tranzacţie în valoare de 36 de milioane de euro.


Ulterior, după finalizarea semestrului întâi, au mai avut loc două tranzacţii demne de menţionat. Cea mai mare tranzacţie înregistrată până în acest an a fost încheiată în trimestrul trei din acest an şi este reprezentată de vânzarea Hermes Business Campus, într-o tranzacţie de aproximativ 150 de milioane de euro, de dezvoltatorul belgian Atenor către Adventum Group şi partenerii săi, o companie de gestionare a fondurilor de investiţii de tip boutique, axată pe proprietăţi imobiliare în Europa Centrală şi de Est. O altă tranzacţie finalizată în trimestrul al treilea a fost achiziţionarea Dacia One de către Dedeman de la Atenor şi a marcat o nouă mişcare descendentă pentru randamentele prime, deşi durata lungă a contractului de închiriere a fost un factor care a avut o contribuţie importantă.

Bucureştiul a atras mai mult de jumătate din volumul investiţiilor, respectiv 67%, în cinci tranzacţii cu birouri şi hoteluri, în timp ce 12 oferte reprezentând 33% din volumul total au fost semnate în oraşele regionale, care au atras în special investitorii în căutare de proiecte industriale.
Din punct de vedere al sectoarelor de piaţă, primele două poziţii sunt ocupate de sectorul de birouri şi cel industrial, aflate însă la distanţe considerabile. Sectorul de birouri a reprezentat 64% din volumul tranzacţionat, în timp ce sectorul industrial a reprezentat 26%, piaţa de birouri consolidându-şi astfel rolul de sector preferat pentru investitorii naţionali şi internaţionali.